Fındık kavurma yöntemleri nelerdir?
15 Mayıs 2024

Fındık kavurma yöntemleri nelerdir?

Fındık kavurma, yapılışı bakımından en iyi tarifi ülkemizin Karadeniz bölgesinde yapılmaktadır. Ülkemizde fındık veya fındık kavurma çeşitleri denildiği zaman direk aklımıza Karadeniz gelmektedir. Buradaki insanların birçoğu dünyaya gelip ölene kadar devamlı fındıkla uğraşmaktadırlar. Bu sebepten dolayı ülkemizin her tarafına çeşitli fındıklar temini sağlamaktadırlar. Öyle ki bu durum zamanla ülkemizin birçok bölgesinde yaygınlaşmıştır. Kişiler kendi ağız tatlarına göre çeşitli fındık tüketim türlerini yaratmaktadır. İlk öncelikle fındığın nasıl oluştuğunu ve niçin kavrulması gerektiğini söylemek gerekirse fındık ağacı senede bir defa meyvesini vermektedir. Meyvesini vermesi üzere fındıklar kabuklu şekilde toplanır. Kabuklu olması nedeni ile patoz aleti denilen kendisine has bir makine ile kabuklarından arındırılır.


Fındık kavurma işlemi günümüzde 2 yöntemle kavrulmaktadır. Bu 2 yöntemle de kavrulacak olan fındıkların daha önceden kabuklarından arındırılmış olması gerekiyor.
  • Tavada fındık kavurma: Kavrulacak olan fındık tavanın içerisine konulur. Tavayı ateşin üzerine bırakmadan önce ateşin kısık derecede olmasına dikkat etmeliyiz. Çünkü ateşi fazla olduğu durumda tavanın içerisindeki fındıkları yakacaktır. Fındığın yanması durumunda lezzeti kaçacak tadı is değişecektir. Buradaki en önemli husus tavadaki fındığın kısıt ateş üzerinde pişmesidir. Kısık ateşe bıraktığımız tavayı 3-5 dakika arasında altını üstüne getirmeli veya tahta kaşık yardımı ile devamlı karıştırmalıyız. Karıştırma olayının da geç olması durumunda fındık yanacaktır. Yanan fındığın rengi siyah olur.
  • Fırında fındık kavurma: Kavrulacak olan fındıklar fırın tepsisinin içerisine bırakılır. Tepsiyi fırına sürmeden önce fırın 5-8 dakika arasında 100 dereceye ayarlanır ve fırının ısınması beklenir. Tepsiyi fırına sürdükten sonra fırın 200 dereceye çıkartılır. Tepsiyi fırına sürer sürmez 5 dakika beklenmeli ardından tepsinin tekrar fırından çıkarılması gerekir. Tepsiyi çıkarttıktan sonra tahta kaşık yardımı ile fındıkların yerleri değiştirilerek alt üst yapılmalıdır. Bu işlemi ilk 5 dakika içerisinde yapmak gerekecektir. Fazla ısıya maruz kalması durumunda fındıklar yanacaktır. Fındıkların yüzündeki zarlar ve ince kabukları kendi bıraktıklarında kavurma işleminin sonuna gelinmiş olunur. Fırından çıkartılan tepsi 5 dakika ılımaya bırakılır. 5 dakikadan sonra fazla soğumasını beklemeden bir bezin arasına konur ve aynı işlem olan el içerisinde karıştırılır.
Yüksek ateş ve ısı fındığı daha erken ve güzel kavurur diye düşünmemek gerekir. Fazla sıcaklık ve ısı fındığın erkenden yanmasını sağlar. Fındıkların üzerinde de yanma görülmese bile ki fındığın içten sertleşmesine neden olacaktır. Sertleşen fındığından tüketimi zor ve lezzeti hiç de iyi değildir.

Fındık Kavurma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fındık Destekleme Nedir?

Fındık Destekleme Nedir?

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındık İlaçları Nasıl Kullanılır?

Fındık İlaçları Nasıl Kullanılır?

Fındık Çeşitleri Nelerdir?

Fındık Çeşitleri Nelerdir?

Fındık Tarlası Ağaç Dikimi ve Bakımı

Fındık Tarlası Ağaç Dikimi ve Bakımı

Fındık Burun Estetiği

Fındık Burun Estetiği

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Güncel

Yaş Fındık Faydaları Nelerdir?

Yaş Fındık Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fındık Ezmesi Kalori Değeri Nedir?

Fındık Ezmesi Kalori Değeri Nedir?

Ülkemizde Fındık İhracatı

Ülkemizde Fındık İhracatı

Brezilya Fındığı Faydaları Nelerdir?

Brezilya Fındığı Faydaları Nelerdir?

Kavrulmuş Fındık Özellikleri

Kavrulmuş Fındık Özellikleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6