Fındık Fidanı Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen fındık fidanı, başta çerezlik olmak üzere pasta ve tatlı çeşitlerinde de kullanılır. Fındığın ekonomik değerinin yüksek olması nedeniyle, fındık fidanı yetiştiriciliği oldukça rağbet görmektedir. Karadeniz Bölgesi'nde, Trabzon, Giresun, Ordu ve Rize gibi illerde yaygın olarak yetiştirilen fındık fidanı, aynı zamanda Düzce, Bolu, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli gibi bölgelerde de yetiştirilir. Bakımı ile ilgili bazı bilgiler edinildiğinde, bu fidana bakmak oldukça kolaylaşır. Toprak Fındık fidanı dikmeden evvel toprağın hazırlanması gerekir. Düz arazilerde daha iyi yetişen fındık fidanının kökleri fazla derine inmez ve yanlara doğru genişler. Bu nedenle, toprak derinliğinin 80 cm olması yeterlidir. Hemen hemen her tür toprak yapısında gelişim gösteren fındık fidanı, toprak konusunda seçici değildir. Ancak besin maddeleri açısından zengin ve humuslu topraklarda yetişmesi daha iyi olur. Dikim Zamanı Fidan dikimi Eylül ayından başlayarak ilkbahar mevsimine kadar yapılabilir. Kış mevsimi aşırı soğuk olmayan bölgelerde Kasım ve Aralık ayları, fındık fidanı için oldukça uygundur. Soğuk iklimlerde sonbaharda dikim yapıldığında köklerde bazı problemler meydana gelebilir. Bu nedenle, fidan dikiminin daha sıcak dönemlerde yapılmasında fayda vardır. Dikim Aralığı İyi bir fındık bahçesi kurabilmek ve fındık fidanı yetiştiriciliğini daha verimli hale getirebilmek için fidanların dikim aralığı oldukça önemlidir. Fidanların sıra arasındaki mesafenin 3-4 metre olması, fidanların bakımının daha iyi yapılması açısından faydalıdır. Budama Fidanın daha uygun bir şekle sahip olması ve veriminin daha erken olması için yapılan budama işlemi, yaşlanıp verimden düşen dallar ve yan dalları tazelemek için yapılır. Fidanların budanması, budama için üretilmiş makaslar ya da budama testeresi ile yapılabilir. Fındık fidanının budanırken zarar görmemesi için bu aletlerle budanması daha doğrudur. Fındık fidanının budanmasının çoğunlukla Ekim, Kasım ve Aralık ayları içinde yapılması daha doğrudur. Sert bir iklim yapısına sahip olan bölgelerde ise Mart ayının başında budama yapılabilir. Gübreleme Fidanın gelişiminin devam edebilmesi, vereceği ürünün kaliteli ve bol olması açısından bazı besin maddelerinin toprak analizi yapılarak belirlenmesi gerekir. Çünkü fidana gübre verilmesi verim açısından oldukça önem taşır. Hasat ve Depolama Nem oranı yüksek ve yağışlı bölgelerde verimi daha iyi olan fındık fidanının hasadı yapılmadan önce arazinin temizlenmesi gerekir. Fındık fidanının her çeşidi farklı dönemde olgunluğa erişir. Bu nedenle, her çeşidin hasat zamanı farklı olabilir. Hasat işlemi, silkeleme sonucu ürünlerin yere düşmesi ile yapılır. Yere düşen ürünlerin toplanması ile fındık hasadının yapılması sayesinde dallar zarar görmez. Fındıkların dış kabuğu büyük oranda kahverengileşme gösterdiği zaman hasadının yapılmasında fayda vardır. Çünkü erken hasat yapılan fındıkların buruşuk olma ihtimali vardır ve ürünün kalitesi düşer. Ekstra Bilgiler Fındık fidanları, uygun bakım ve iklim şartlarında uzun yıllar verim sağlar. Fındık yetiştiriciliğinde sulama, zararlılarla mücadele ve hastalık takibi de önemlidir. Özellikle, fındık kozalak akarı ve külleme gibi hastalıklar, verimi düşürebileceğinden düzenli kontrol ve müdahale gerektirir. |