Fındık İçi Fındık içi, yüksek enerji kaynağı olması, aminoasit, B grubu vitaminleri, pantotenik asit, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve çinko mineralleri açısından zenginliği ile eşsiz bir besindir. Kolesterol içermeyen ve kompleks karbonhidratlar barındıran fındık içi, içeriğinde tuz ve şekerin az bulunması nedeniyle insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Ülkemiz, fındık üretimi ve ihracatında dünya sıralamasında ilk sırada yer almaktadır. Fındık içi, diğer gıdalarla karşılaştırıldığında nispeten daha pahalıdır. Fındık, dış kabuğundan ayrıldıktan sonra kavrularak veya çiğ olarak ya da fındık ürünleri içeren gıdalarda kullanılmaktadır. Fındık İçi Nedir ve Nasıl Tüketilir? Fındık içi, içeriği bakımından beş ana besin grubunu barındıran ve en önemli besin kategorisinde yer alan bir gıdadır. Fındık, meyvenin yaklaşık %50'lik kısmını oluşturur.
100 gramlık bir fındık içi tüketildiğinde ortalama 635 kalori enerji alınmaktadır. Fındık içindeki tekli doymamış yağ asidi nedeniyle normal bir bireyin enerji ihtiyacının %23'ünü, ağır koşullarda çalışan bir işçinin ise enerji ihtiyacının %19'unu karşılayabilir. Fındık İçi ve Tuz Fındık içi, düşük tuz içeriği nedeniyle düşük tuzlu diyet uygulayan ve tansiyon hastaları için belirli miktarlarda tüketildiğinde herhangi bir zarara yol açmaz. Fındık içi, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu pek çok mineralin eksikliğini gidermektedir. Süt ürünleri dikkate alınmazsa, bademden sonra en fazla kalsiyum içeren kuru yemiş fındık içidir. Fındık İçi ve Kalsiyum Emilimi Fındık içi, kuşburnu, portakal ve limon suyu ile tüketildiğinde vücuttaki kalsiyum emilimi çok daha fazla olmaktadır. 100 gramında 3.5-6 mg arasında demir içeren fındık içi, kansızlık sorunu olanlar tarafından mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir. Fındık İçinin Genel Faydaları Fındık içinin genel faydalarına göz atmak gerekirse:
Fındık Yağı ve Sağlık Ayrıca fındık içinden üretilen fındık yağı da kolesterol sorunu olanlar için en iyi çözümdür. Çünkü fındık içi, içerdiği linoleik asit ile kan pulcuklarında çökelmeye ve damar içi daralmasına yardımcı olmaktadır. İnsan vücudu, günlük 1 gram çoklu doymamış yağ asidine ihtiyaç duyar ve yaklaşık 8-9 adet fındık içi bu ihtiyacı karşılayabilir. Fındık İçi ve Vitaminler Özellikle B vitaminleri ve E vitamini yönünden tam bir antioksidan olan fındık içi, tokoferol bakımından bitkisel yağlardan sonra en zengin içeriğe sahiptir. |