Fındık Dikimi
Fındık dikimi, diğer fidan dikimlerinden farklı olarak özel bir işçilik ve tecrübe gerektirir. Hayatımızda en az bir kez fındık dikimi deneyimi yaşamamız faydalı olacaktır. Fındık ağaçları uzun ömürlü olup, sadece bireysel olarak değil, ekonomik anlamda da ülkemize değer katan bir üründür. Devlet ve tarım kuruluşları, bireyleri evlerinin önüne veya tarım alanlarına fındık dikmeleri için sürekli olarak desteklemektedir. Ülkemizde fidan yetiştiriciliği her ne kadar yeterli düzeyde olmasa da, tarım alanlarına başvuran kişiler, fındık dikimi için destek alabilmektedir. Fındığın kalori, lezzet ve besin değerinin yüksek olması sebebiyle tercih edilmesine rağmen, mevsimsel şartlar nedeniyle her bölgede yetiştirilememektedir. Fındık ağaçları genellikle Karadeniz bölgemizde yetişmekte olup, sürekli yağmurlu havayı tercih etmektedir.
Fındık Dikimi İçin Uyulması Gereken Püf Noktalar
- Toprak: Dikim yapılacak toprağın özelliklerini önceden bilmemiz gerekmektedir. Eğer bilgi sahibi değilsek, topraktan bir numune alıp analiz ettirmemiz şarttır. Toprak, fındığın ömrü boyunca sağlıklı kalabilmesi ve bol meyve verebilmesi için en önemli faktördür. Verimli ve kaliteli toprak tercih edilmelidir.
- Gübre: Özellikle fındık dikiminde gübre kullanımı gereklidir. Diğer dikimlerde gübre eksikliği dikime engel olmasa da, fındık dikiminde gübre olmazsa olmazdır. Dikilecek fidanın güçlü ve toprağa sağlam tutunabilmesi için dikim aşamasında destek verilmelidir.
- Vitaminler: Toprağın seneden seneye gücünü ve özelliğini kaybetmemesi için çeşitli vitamin ürünleri ile desteklenmesi gerekmektedir. Birden fazla vitamin ürününü araştırarak, fındık için uygun olanını bulup, genellikle Mart ayında toprağa eklemeliyiz. Bu vitaminler, fındık fidesinin veya ağacının damarlarını besleyerek meyvesinin daha dolgun ve iri olmasını sağlar.
- İlaçlama: Dikim aşamasından bir ay önce ve dikimden bir yıl sonra fındığın gövdesi ve dallarının ilaçlanması gerekmektedir. Dikim yapılmadan bir ay önce dikim yapılacak toprağın böcek, haşere, karınca ve bit gibi zararlılardan temizlenmesi için ilaçlanması şarttır. Dikim yapıldıktan bir yıl sonra, ilkbahar aylarında gövde, yapraklar ve varsa dallar böcek ilaçları ile ilaçlanmalıdır. Bu işlem, fındığın böceklerden korunmasını ve meyvesinde zararlı böceklerin olmamasını sağlar.
- Dikim yapılacak yer ve toprak belirlenir. Dikim yapılmadan bir gün önce yer eşilip hazır halde bekletilir.
- Toprağın alındığı çukurun içerisine 2-3 litre su aktarılır.
- Tercih edilen fındık fidesinin alt kısmındaki köklerini kaplayan poşet çıkarılıp, su koyduğumuz çukura yerleştirilir.
- Yerleştirilen fındığın köklerine bir miktar kuş gübresi veya yanmış gübre dökülmelidir.
- Çukurun doldurularak kapatılması ve diplerine bastırarak toprağın sıkıştırılması işlemi yapılmalıdır. Bu işlem çok önemlidir. Köklerin hava alması durumunda fidan kuruyabilir ve dikim başarısız olabilir.
- Fındık dikimi tamamlandıktan sonra toprağa ve çevresine bol miktarda su verilmelidir. Bu işleme "can suyu" denilmektedir ve kesinlikle yapılması unutulmamalıdır.
|