Fındık Üretimi Fındık üretimi denildiğinde, Amerika, İtalya ve İspanya'nın ardından akla gelen ilk yer güzel ülkemiz Türkiye'dir. Bu ülkeleri Gürcistan, Azerbaycan, Yunanistan, İran, Romanya ve Fransa takip eder. Dünyada nam salmış Türk fındığı, yüksek kalorisi, lezzeti ve yağ oranı ile daima birinci kaliteyi insanlara sunmuştur. Fındık Üretimi İçin Nasıl Bir İklim Gereklidir ve Toprağı Nasıl Olmalı? Fındığın verimli bir şekilde yetişmesi için, ılıman ve nemli bir iklim gereklidir. Bu yüzden Türkiye'de nemin ve yağışların bol olduğu Karadeniz bölgesi, fındık üretimine en elverişli yerdir. Bu bölgede yıllık ortalama sıcaklığın 13°C'nin altına inmemesi gerekmektedir. Ayrıca, en düşük sıcaklığın -10°C'nin altına inmemesi fındık ağaçlarının zarar görmesini engeller. Yaz sıcaklığının 36°C'yi geçmemesi de güneş yanıklarının önüne geçer. Fındık ağaçlarının kökleri çok derine gitmez. Daha çok toprak yüzeyine yakın, yanlara doğru yayılan kökleri vardır ve humusça zengin toprakları severler. Oldukça uzun ömürlü olan fındık ağacı, ekonomik açıdan da değerli bir bitkidir. Fındık dikildikten sonra toprak yabancı otlardan arındırılmalı ve analize gönderilmelidir. Eğer kireç oranı düşükse, toprağa hafif kireç serpilmelidir. Su ihtiyacı için kökler daire biçiminde düzenlenmelidir. Yağmur aldıkça su birikintileriyle su ihtiyacını karşılayacaktır. Ülkemizde Nerelerde Yetişir? Türkiye'de fındık üretimi Artvin, Rize, Trabzon, Ordu, Giresun, Samsun, Sinop, Kastamonu, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Bartın ve Zonguldak'ta verimli bir şekilde yapılmaktadır. Fındık üretimi ile yaklaşık 2.500.000 aile geçimini sağlamaktadır. Beş yüz yıldan bu yana fındık ticareti yapılmaktadır. Her yıl yaklaşık 75 ülkeye fındık ihracatı yapılır, bu da yaklaşık olarak 600.000 ton fındık demektir. Ülkemize getirisi 10.000.000.000 dolardır. Fındık üretimi ülkemizin can damarı olduğu için, devlet fındık üreticilerine her türlü desteği vermektedir. Fındığın Besin Değerleri ve Ekonomik Önemi Fındık oldukça zengin besin değerlerine sahiptir. Fındıkta %68 oranında yağ, %23 oranında karbonhidrat, %4.5 oranında su, %16 oranında protein ve %2 oranında da diğer mineraller bulunur. Ayrıca B1, B2, B6 ve E vitaminleri içerir. Görüldüğü gibi, besin değeri yüksek olan fındık, üretimi bakımından da oldukça basit ve ekonomik bir bitki türüdür. Önemli olan iklim ve toprak şartlarının uygunluğudur. Dünyada fındık üretiminde ilk sırada yer alan ülkemizin bu konumu korumak için elimizden geleni yapmalıyız. |