Fındık Tarlası: Fındık, raf ömrü uzun olan, kabuklu ve iç olarak bol miktarda tüketilen bir kuruyemiştir. Sağlık açısından son derece önemlidir ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Fındık yağı, evlerde ve gıda sektöründe sağlıklı oluşu ve yemeklere lezzet katması nedeniyle özellikle tercih edilir. Ekonomik olarak da çok değerlidir. Özellikle son yıllarda, tüketiciden normal fiyatlara alınan fındık, marketlere gelene kadar kat kat fiyat artışlarına maruz kalmaktadır. Bu yüzden herkes rahatlıkla alıp tüketemez duruma gelmiştir. Fındık Tarlası Nasıl Olmalıdır? Fındık tarlası, fındık dikiminden önce arazinin toprak bakımı ve hazırlığı çok dikkatli yapılmalıdır. Fındık dikimi, daha önce başka ürünlerin yetiştirildiği tarlada yapılabilir. Daha önceden fındık yetişen tarlaları, yaşlanmış ve kurumuş ağaçlardan temizleyerek, yeni fidanlar dikilebilir. Tüm eski fındık ağaçlarının kökleri temizlenir ve parçaları atılarak yeni fındık tarlası hazırlanır. Fındık tarlaları düz alanda olduğu kadar, tepe yamaçlarında da bulunabilir. Tarla üzerindeki tüm temizlik yapıldıktan sonra, toprağın su tutmasını sağlamak için drenaj çalışması yapılmalıdır. Çünkü bu çalışmalar, meyilli tarlalarda toprak kaymasını önlemektedir. Fındık tarlasını dikim yaparken mutlaka, ağaçların iyi ürün vermelerini sağlamak için gübreleme yapmak şarttır. Gübre türünü tarlanın genel toprak yapısını inceledikten sonra belirlemek gerekir. Fındık tarlası hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir konu da, fındık çeşidinin iyi seçilmesidir. Yapılan onca hazırlık, maddi ve manevi fedakârlığın karşılığını almak için, fındığın verimli ve kaliteli olması gerekir. Fındık, herkes tarafından beğenilen, lezzetle yenen kalitede olmalıdır. Tarla bakımını yaparken, bu özellikleri göz önüne alarak ağaçların hepsine aynı özeni göstermek gerekir. Fındık Tarlasında Ağaç Dikimi ve Bakımı Nasıl Yapılır? Fındık tarlasına, çok çeşitli fındık ağacı dikmemek gerekir. Çünkü fındıklar oluşup toplama zamanı gelince, karışıklık yaratır ve gruplandırırken zorluk yaşanır. Bu yüzden tarlada ana çeşit oluşturularak, fındığın iriliğine, kalitesine ve lezzetine önem vermek gerekir. Fındık tarlasında ana çeşidin yanı sıra, ana çeşit fındık ağacına benzeyen ve yüksek kalitede çiçek tozu veren yabani fındık fidanlarını, bahçe kenarlarına dikmek gerekir. Çünkü bu fidanlar, meyvesi, şekli ve kalitesi bakımından aynıdır. Çok yüksek yamaçlarda olan fındık tarlalarına, fındık fidanı dikerken, kışın donma tehlikesine karşı, soğuğa dayanıklı fındık çeşitleri dikmek gerekir. Fındık, çok kök salan bir ağaçtır ve üretimi de bu köklerin tekrar dikilmesiyle gerçekleştirilir. O yüzden bu kök fidelerin en kalitelisini seçip dikmek gerekir. Güneş görmüş, pişkin ve sağlıklı sürgünler olmalıdır ya da iyi gelişmiş tomurcuklu olmalıdır. Fındık tarlasına fidan dikimini, sonbahar aylarında yapmak daha verimli olacaktır. Fidanlar genellikle, ocak şeklinde dikim ve çit şeklinde dikim sistemi uygulanır. Çit dikimi daha çok meyilli tarlalarda uygulanır. Düz arazilerde ocak dikim şekli uygulanır. Fidanlar dikildikten bir süre sonra, şekil vermek için budama yapmak gerekir. Budama, fidanların sürgün vermeleri ve verimin artması için çok önemlidir. Asıl budama, ağaçlar yapraklarını dökmeye başladıkları zaman, sonbahar aylarında yapılmalıdır. Ek Bilgiler Fındık tarlalarının verimliliğini artırmak için bazı önemli hususlara dikkat edilmelidir:
Fındık, sağlığa olan faydaları ve ekonomik değeri nedeniyle önemli bir tarım ürünüdür. Doğru tekniklerle yapılan fındık tarımı, hem üreticilere hem de tüketicilere büyük faydalar sağlayacaktır. |