Fındığın Yararları Fındık, Türkiye'nin özellikle Karadeniz Bölgesi'nde, yağışın bol olduğu ılıman iklimlerde yetişir. Fındık, içerdiği besin maddeleri ve mineraller bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve çinko açısından zengindir. Ayrıca protein, omega-3 yağ asitleri ve E vitamini de bulundurmaktadır. Besinsel Değerler ve Faydaları Fındık, yüksek miktarda protein içerir; hatta gün içerisinde tüketilen bir avuç fındık, vücudun tüm protein ihtiyacını karşılayabilir. Bu nedenle özellikle gelişim dönemindeki çocukların düzenli olarak fındık tüketmesi, vücut gelişimini destekler ve enerji ihtiyacını karşılar. Protein içermesi nedeniyle yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar. Fındık ayrıca böbreklere de oldukça faydalıdır. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Fındığın içinde bulunan doymamış yağlar, kalp ve damar hastalıklarını azaltır ve kalp krizi riskini en aza indirir. Kötü kolesterol (LDL) seviyesini düşürürken, iyi kolesterol (HDL) seviyesini artırır. Fındık, içerdiği E vitamini sayesinde günlük bir avuç tüketildiğinde, vücudun günlük E vitamini ihtiyacının yaklaşık %86'sını karşılayabilir. Ayrıca bol miktarda antioksidan içerir, bu da erken yaşlanmayı önler, vücudun daha genç kalmasını ve sağlıklı görünmesini sağlar. Fındık yağı, sert ciltlere iyi geldiği için cildi yumuşatır ve çeşitli zararlı ışınlardan korur. Bu nedenle doğal bir güneş koruyucu olarak kozmetik sanayinde kullanılır ve cilt kanserine karşı koruyucu etki gösterir. İçerdiği flavonoidler ile cilt hücrelerinin yenilenmesini destekler ve hassas ciltler için önemli bir nemlendirici görevi görür. Fındığın Tıbbi Kullanımı Fındık, akne tedavisinde de kullanılır. Akne eğilimli ciltlerde kahve çekirdekleri ile birlikte hazırlanan özel solüsyonlar temizleyici olarak kullanılır. Fındık, saçlar için de oldukça faydalıdır. Özellikle saçların görünümünde etkilidir. Akşam uyumadan önce sürülen fındık yağı, saçların daha sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca kuru ve yıpranmış saçlar için saçların daha canlı görünmesinde etkilidir. Fındık, kilo vermeye yardımcı olur. İçinde bulunan yağlar nedeniyle fazla tüketilmesi kiloya sebep olabilir, ancak yemeklerden önce yarım avuç fındık yenilmesi yeme isteğini baskılayarak kilo vermeye yardımcı olur. Vücutta bulunan magnezyum ve kalsiyum seviyesini dengeleyerek kalp sağlığına katkıda bulunur. Aynı zamanda içerdiği magnezyum sayesinde kas hücrelerinin sağlıklı bir şekilde çalışmasını destekler. Magnezyum sayesinde fındık, kas gerginliğini azaltır ve kramp ve ağrıları hafifletir. Diğer Yararları Fındığın vücudumuzda birçok sistemde daha yararları görülmektedir. İçerdiği B vitaminleri ile anksiyete, stres ve depresyon gibi psikiyatrik hastalıklarda kişilerin ruh haline olumlu yönde etki etmektedir. Ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine ve tip 2 diyabete olumlu etki göstermektedir. |