Fındık Yararları Ülkemizde birçok yerde yetişen, ancak en çok Karadeniz Bölgesi'nde yoğun bir şekilde üretilen fındık, Huşgiller familyasından olup, çoğunlukla ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Dış kısmı sert kabuklu, iç kısmı ise ceviz veya kayısı çekirdeği içi sertliğinde bir meyve yapısına sahiptir. Çok miktarda yağ ve nişasta barındıran fındık, sağlıklı bir kuru yemiştir. Fındığın içeriğinde demir, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller bulunurken, ayrıca E vitamini, protein ve Omega-3 de barındırmaktadır. Fındığın Sağlığa Faydaları Nelerdir? Fındık, kalp sağlığını geliştiren ve kalbi güçlendiren bir vitamin ve mineral deposudur. Fındık, büyük bir lif kaynağı olmasının yanı sıra, LDL kolesterolü (kötü kolesterol) azaltmaya ve HDL kolesterolü (iyi kolesterol) artırmaya yardımcı olan büyük oranda tekli doymamış yağ asitleri içerir. Fındığın sağlığa faydaları şunlardır:
Fındığın Diğer Faydaları Nelerdir? Günlük olarak bir bardak fındık tüketildiğinde, vücudun ihtiyaç duyduğu E vitamininin %86'sı karşılanır. Bununla birlikte A ve C vitamini ile güçlü antioksidanlar içerir. Bu vitaminlerin etkileri ile cilt üzerindeki çizgileri ve kırışıklıkları önleyerek, yaşlanmayı geciktirir. Fındık ezilip, bir miktar doğal yağ ile karıştırılır ve elde edilen krem cilde uygulanırsa, cildi nemlendirir ve yumuşatır. Fındık, özellikle kahve çekirdekleri ile akne eğilimli ciltler için mükemmel bir temizleyici olabilir. Fındığın diğer faydaları şunlardır:
Bunların yanı sıra, fındığın daha birçok faydası bulunmaktadır. |
Erakalın
12 Temmuz 2024 CumaFındık yemek vücudun günlük ihtiyacı olan tüm proteini karşılıyorsa, her gün belirli miktarda tüketmek sağlığımız için faydalı olabilir mi?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Erakalın,
Fındık yemek, vücuda protein ve diğer besin öğelerini sağlamak açısından çok yararlı olabilir. Ancak, her gün belirli miktarda tüketmek faydalı mıdır sorusuna gelirsek, dengeli beslenme her zaman önemlidir. Yani, sadece fındık yiyerek tüm besin ihtiyacını karşılayamazsın. Farklı besin gruplarından da tüketmek gerekir. Fındık, protein, iyi yağlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin olsa da, diğer gıdalarla birlikte dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Aşırı tüketim kalorisi yüksek olduğu için kilo alımına neden olabilir. Her şeyde olduğu gibi, fındık tüketiminde de ölçülü olmak önemlidir. Beslenme uzmanından tavsiye almak da faydalı olabilir.