Fındık Hastalıkları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Fındık Hastalıkları Nelerdir?

Fındık Hastalıkları

Fındığın bol ürün vermesi ve sağlıklı gelişmesi için nemli iklim gereklidir. Ülkemizde fındık yetiştiriciliği için en uygun bölge, kıyı Karadeniz bölgesidir. Fındık yetiştiricisi, çevresel faktörlerin etkisiyle birçok hastalıkla uğraşmak zorunda kalır.

Bakteriyel Yanıklık Hastalığı

Bakteriyel yanıklık hastalığı, tomurcukların ölmesine yol açarken, yapraklara ve zuruflara zarar vererek lekelenmelerine neden olur. Hastalık, bitkiden bitkiye budama sırasında veya ağaçlarda bakım amaçlı kullanılan araç gereçler ile ya da yağmur ve rüzgar gibi nedenlerle bulaşır. Bu hava olayları yüzünden hastalık, bitkiden bitkiye ve başka bahçelere taşınabilir. Hastalığa yakalanan tomurcuklar ölürken bazı tomurcuklar da bulaşık süngerler meydana gelir. Fındık yapraklarında lekeler oluşur; bu lekeler başlangıçta sarı, sonraları koyu kahverengiye döner. Oluşan bu lekelerin çevresinde yeşil renkli çerçeveler oluşur.

Zuruflarda oluşan lekeler ise koyu kahverengidir. Başlangıçta belli belirsiz olan bu lekelenmeler daha sonra bulunduğu bölgeyi hem sertleştirir hem de çukurlaştırır. Bu hastalıkta meyvelerde de lekeler oluşur. Hasta olan kısımlar kuru bir görüntü alır.

Külleme Hastalığı

Külleme hastalığı, yaprakların alt yüzlerinde koloniler şeklinde görülür. Bu koloniler başlangıçta daha az iken ilerleyen zamanlarda yaprağın tamamını kaplar. Yaprağın rengi matlaşır ve kahverengine döner, kuruyarak zamanından önce dökülmeye başlar. Bu hastalık ürüne pek zarar vermez ancak ürün kalitesini bozabilir.

Dal Kanseri

Dal kanseri, 250 metreden yukarıda olan kısımlarda görülür. Yüksekliğin artmasıyla don olayının artacağı için daha fazla görülür. Fındıkların gövdeleri ile dallarında birbirinin içine girmiş daireler şeklinde görülür. Hastalıklı dallar hemen kurumaz, bir süre canlılığını devam ettirir. Hastalık en fazla ilkbahar ve sonbahar aylarında bulaşır. Bulaşmadan 2-3 yıl sonra dallarda ya da gövdede kanser oluşturur.

Kök Çürükleri

Kök çürükleri hastalığının sebebi şapkalı mantarlardır. Sonbaharda meydana gelir. Toprakta kalan ölü odun parçalarında uzun süre hastalığı oluşturan mantarlar yaşar. Uygun ortamını bulduklarında gelişip bulaşırlar. Ağaçların köklerini çürüterek ağaçların tamamen kurumasına neden olurlar.

Mozaik Hastalığı

Mozaik hastalığı, yapraklarda çok farklı şekillerde belirtiler verir. Bazen sararma, bazı durumlarda halkalanmalar ya da beneklenmeler şeklinde kendini gösterebilir. Bu hastalık, alınan ürün miktarını azaltır.

Ülkemizde fındık hastalıkları yanında fındık bahçelerinde yabancı otlarla da mücadele edilmelidir. Fındık hastalıklarına karşı alınacak önlemler ve uygulanacak tedavi yöntemleri, ürün kalitesinin ve miktarının artırılmasına büyük katkı sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

100 Gr Fındık Kaç Kalori?dir?

100 Gr Fındık Kaç Kalori?dir?

Fındık Türleri Nelerdir?

Fındık Türleri Nelerdir?

Popüler İçerikler

Fındık Kabuğu Rengi

Fındık Kabuğu Rengi

Haber Bülteni

Güncel

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fındık Üretimi Nasıl Yapılır?

Fındık Üretimi Nasıl Yapılır?

Güncel

Fındık Nasıl Kavrulur?

Fındık Nasıl Kavrulur?