Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındık tatlısı; görüntüsü ve tadıyla orijinal bir tatlıdır. Fındık en değerli kuru yemiş türlerinden bir tanesidir. Ancak sadece çayın yanında çerez olarak değil başka şekillerde de tüketilir. Türk mutfağında fındığın özel bir yeri vardır. En başta laz böreği olmak üzere birçok tatlının ana malzemelerinden olan fındık fındık tatlısında da kullanılır. Pek çok tatlı çeşidinde fındık, ceviz veya badem bulunur. Özellikle şerbetli tatlılar bu kuru yemişler sayesinde daha şık ve lezzetli bir hal alır. Fındık tatlısının şekline bakıldığında yapımı size biraz zor gelebilir. Oysaki çok açma gerektirmeyen bu tatlı için sadece yarım saat ayırmanız yeterli olacaktır. Özellikle Ramazan sofralarında şerbetli tatlının ayrı bir yeri vardır. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Fındıklı tatlısının malzemeleri
  • 2 tane yumurta,
  • 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı,
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 tane kabartma tozu,
  • 3 çorba kaşığı irmik,
  • 1 çay bardağı toz şeker,
  • 1 çay bardağı kaymaklı yoğurt,
  • 5 su bardağı dolusu un,
  • 1 çay bardağı bütün fındık,
Şurubu için
  • 2,5 su bardağı toz şeker,
  • 3 su bardağı sıcak su,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
Fındıklı tatlısı nasıl yapılır?

Fındık tatlısının yapımına ilk olarak şerbetten başlamak gerekir. Bunun için derin bir tencerenin içine toz şekeri ve sıcak suyu boşaltın. Orta ateşte kaynayıncaya kadar bekletin. Daha sonra ocağın altını kısığa alarak yaşlaşık 20 dakika boyunca kaynatın. Şerbet kıvam aldığında içine limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp şerbeti ocaktan indirin. Soğuması için bir kenara alın.

Diğer taraftan hamuru yoğurmaya geçebilirsiniz. Bunun için fındık ve 1 yumurtanın sarısı hariç tüm malzemeleri derin bir yoğurma kabının içine boşaltın. Yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz. Daha sonra hamuru 5 dakika kadar dinlendirip şekil verme işlemine geçebilirsiniz. Bunun için hamuru açabileceğiniz büyüklükte bezelere ayırın ve yaklaşık yarım parmak inceliğinde açın. Daha sonra bir çay bardağı yardımıyla yuvarlak şekiller oluşturun. Elde edilen bu şekiller fındık tatlısının altına gelecek. Üzeri için de aynı işlemi yapın. Ancak üstünde kullanılacak şeklin ortasının delik olması gerekiyor. Bunu yaparken küçük bir kapak kullanabilirsiniz. Elde edilen bu simit şeklindeki parçaları da diğer dairelerin üzerine kapatın. Ortadaki deliklere bütün fındık yerleştirin. En son olarak üzerine yumurta sarısını da sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Fındık tatlısı soğuduğunda şerbetini dökebilirsiniz. Şerbet ılık tatlının ise soğuk olması gerekir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fındık Besin Değeri Nedir?

Fındık Besin Değeri Nedir?

Fındık Kaç Kalori?dir?

Fındık Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cadı Fındığı Kullanım Alanları

Cadı Fındığı Kullanım Alanları

Fındık Türleri Nelerdir?

Fındık Türleri Nelerdir?

Fındık Kabuğu Rengi

Fındık Kabuğu Rengi

Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Nedir Fındık Faydaları Nelerdir?

Fındık Nedir Fındık Faydaları Nelerdir?

Güncel

Fındık Yararları Nelerdir?

Fındık Yararları Nelerdir?

Güncel

Fındık Ezmesi Kalori Değeri Nedir?

Fındık Ezmesi Kalori Değeri Nedir?

Güncel

Brezilya Fındığı Faydaları Nelerdir?

Brezilya Fındığı Faydaları Nelerdir?

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?dir?

Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?dir?

1 Fındık Kaç Kalori?dir?

1 Fındık Kaç Kalori?dir?

100 Gr Fındık Kaç Kalori?dir?

100 Gr Fındık Kaç Kalori?dir?

Fındık Kömür Kullanıldığı Yerler

Fındık Kömür Kullanıldığı Yerler

Fındık Bahçesi Nasıl Yetiştirilir?

Fındık Bahçesi Nasıl Yetiştirilir?