Cadı Fındığı Kullanım Alanları
24 Temmuz 2024

Cadı Fındığı Kullanım Alanları

Cadı Fındığı

Cadı fındığı, Latince Hamamelis virginiana, İngilizce Witch Hazel ve ülkemizde de Acı Fındık adıyla bilinmektedir. Bitki, boyu 7 metreyi bulan, erken ilkbahar döneminde, yaprakları henüz çıkmamışken, parlak sarı çiçekler açan bir ağaç türüdür. Amerika'dan Kanada'ya kadar uzanan Atlantik kıyılarındaki iklim şartlarında yetişme imkânı bulmuştur.


Cadı Fındığı, 16. yüzyılda Amerikan yerlileri tarafından keşfedilerek geleneksel tıpta kullanılmıştır. Günümüzde ise dermatolojik hastalıkların tedavisinde, kozmetik sanayinde ve destekleyici tıpta kullanılmaktadır. Avustralya'ya has bir türünün ceviz büyüklüğündeki meyvelerinden çıkarılan yağı, Avustralya mutfağında sıkça kullanılmaktadır.

Cadı Fındığı Yağının Özellikleri

Cadı fındığı yağı, yumuşatıcı ve koku sabitleyici özelliği nedeniyle kozmetik sanayinde çok talep görmektedir. Bitki, içeriğinde ihtiva ettiği Omega 3, 6 ve 7 yağları sayesinde cildin su tutma kapasitesinin artmasını sağlar. Bu özelliği sayesinde yara, yanık, çatlak, tahriş gibi çeşitli cilt sorunlarını gidermek maksadıyla bitkinin meyvelerinden elde edilen yağından faydalanılır. Meyvelerinin içeriğindeki Omega 7 yağı, insan saçlı derisindeki yağa yapısı itibariyle benzer özelliktedir. Yağın bu benzerliği saç derisinin emilimini artırır, beslenmesini ve nem dengesini korumasını sağlar. Yağlılık hissi vermediğinden dolayı, saç şekillendiricilerinin muhteviyatında da kullanılır.

Cadı Fındığının Diğer Özellikleri

Cadı fındığının yukarıda belirtilen özellikleri dışında ayrıca antienflamatuvar etkisi, yüksek oranda tanen içerdiği için antioksidan özelliği ve sakinleştirici işlevi vardır. Bunun yanında doğal bir astrenjan yani sıkılaştırıcıdır. Astrenjan özelliği nedeniyle de dermokozmetik ürünlerinde yaşlanma karşıtı kremlerin ve tonik gibi cilt temizleme ürünlerinin doğal içeriklerinden biri olmuştur.

Cadı Fındığının Tıbbi Kullanımları

Cadı fındığı ağacının, ağaç kabuğu, yaprak kısımları ve meyvesinden dermatolojide, cilt hastalıklarının tedavisinde ve çeşitli cilt sorunlarının giderilmesinde faydalanılır. Özellikle hemoroid, halk arasında bilinen adıyla basur tedavisinde çok başarılı sonuçlar elde edilmesiyle ün kazanmıştır. Bunun dışında yanık ve yara tedavisinde, kanamaları kesmekte kullanılır. Ayrıca soğuk algınlığı, adet sancısı, tümörler, göz iltihapları, ishal, bağırsak hassasiyetleri, burun kanaması, vajinit ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkların tedavisinde, taze demlenmiş çayı kullanılır.

Haricen Kullanım

Cadı fındığının haricen de kullanımı mevcuttur. Bitkinin yaprakları ya da ağaç kabukları su ile kaynatılarak yumuşatılır ve yaralara dışarıdan sürülerek kullanılır. Türk fındığına göre daha iri, daha yumuşak ve %60-70 oranında daha yağlı bir yapıya sahip olması nedeniyle, çerez olarak çok talep görmese de kurabiye, kek gibi tatlıların yapımında farklı lezzeti nedeniyle tercih edilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Fındık Faydaları Nelerdir?

Fındık Faydaları Nelerdir?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fındık Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Fındık Fidanı Çeşitleri Nelerdir?

Fındık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Fındık Ezmesi Faydaları Nelerdir?

Fındığın Zararları Nelerdir?

Fındığın Zararları Nelerdir?

Cadı Fındığı Kullanım Alanları

Cadı Fındığı Kullanım Alanları

Fındık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Fındık Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Güncel

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Fındık İçi İçeriği Nasıldır?

Güncel

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri

Fındık Kreması Tarifi ve Malzemeleri