Fındık

Fındık, ülkemizin tarım sektörünün önemli bir gelir kaynağıdır. Özellikle Karadeniz bölgesinde yaygın şekilde yetiştiriciliği yapılan fındık, Huşgiller familyasından olan Corylus türü bitkilerdir. Yetiştirilen pek çok fındık türü olmasına rağmen, aralarında adi fındık, lambert ve ağaç fındığı en fazla yetiştirilen türlerdir. Ülkemiz dünya fındık tüketiminde yıllık bazda tüketilen fındığın yaklaşık %65 kadarını üretmektedir.
Fındık her yaştan kişinin enerji ihtiyacını karşılama ve sağlıklı yaşaması için gerekli besin maddelerini içerdiği için önemli bir besin olarak kabul edilir.

Kışların ılık geçtiği, nemli toprakları bulunan bölgelerde fındık verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Özellikle humuslu topraklar fındık yetiştirmek için çok uygundur. Fındığın yağış isteği yılda 2000 m3 kadardır. Bu özelliklerde ülkemizde en fazla Karadeniz bölgesinde bulunmaktadır. Ancak Marmara ve Doğu bölgelerinde de fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fındık bitkisinin yapraklarının kenarları ince dişli olup, oval yapıdadır. Yaklaşık 3-5 metre boyuna sahip olur. Nadiren bazı türlerde 6 metreye kadar uzadığı da bilinir. İyi gübrelenmiş topraklarda daha hızlı yetişen ve verimli ürün veren fındık kışın çiçek açar. Fındık içeriğinin yaklaşık %50 kadarı yağdır. Bu nedenle yaş ve kuru olarak tüketilebilir ve mutfak yağı olarak da kullanılabilir. Faydaları çok olan fındığın özellikle pasta ve çikolata sektöründe kullanımı yaygındır.

Fındık besin değeri ve kalori değeri (100 gram fındık)

  • Kalori: 628
  • Yağ: 61 gr
  • Protein 15 gr
  • Karbonhidrat: 17
  • C vitamini: 6,3 mg
  • K vitamini: 14,2 mcg
  • E vitamini: 15 mg
  • B1 vitamini: 0,6 mg
  • B2 vitamini: 0,1 mg
  • B3 vitamini: 1,8 mg
  • B6 vitamini: 0,6 mg
  • Folat: 113 mcg
  • Kalsiyum: 114 mg
  • Pantotenik asit: 0,9 mg
  • Magnezyum: 163 mg
  • Demir: 4,7 mg
  • Fosfor: 290 mg
  • Bakır: 1,7 mg
  • Çinko: 2,5 mg
  • Potasyum: 680 mg
  • Selenyum: 2,4 mcg
  • Manganez: 6,2 mg

Fındık faydaları nelerdir?


Kalp ve damar sağlığı: Fındığın en önemli faydası kalp ve damar sağlığı üzerinedir. Çünkü içeriğindeki doymamış yağlar oldukça fazladır. Bu yağlar arasında en bilinenleri LDL, HDL ile oleik asittir. Fındık içeriğinde bulunan omega 3 yağ asitleri de kan dolaşımını düzenler ve damarları korur. Bu nedenle fındığın kalp krizi riskini azaltan bir besin olduğu söylenebilir. Kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir.

Antioksidan etkisi: Güçlü bir antioksidan olan fındık düzenli tüketilirse, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. Serbest radikallerle savaşır ve daha sağlıklı olmanıza yardımcı olur.

Hafızayı güçlendirir, göz sağlığına iyi gelir: E vitamini içeren fındık hafızanın güçlenmesini sağlar. Her gün bir su barağı fındık tüketilirse, ihtiyacınız olan E vitaminin %86 kadarı karşılanmış olur. İleri yaşlardaki hafıza kayıpları bu şekilde önlenebilir. Ayrıca fındıkta bulunan C ve A vitaminleri göz sağlığının korunmasını sağlar.

Cilt sağlığına iyi gelir: Antioksidan içeren fındık cildin daha sağlıklı olmasını sağlar. Serbest radikallerin cilde verdiği zararları ortadan kaldırır, cilt kanserine engel olur. Ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar ve erken cilt yaşlanmasına engel olur.

Kilo kontrolü için fındık tüketin: Yemeklerden önce fındık yerseniz tokluk hissi oluşacağı için yemeklerde daha az besinle doyabilirsiniz. Dolayısıyla daha az kalori alabilirsiniz. Fındığı böyle ölçülü bir şekilde yerseniz fındığın yüzünden de fazla kalori almamış olursunuz.

Kas ve kemik sağlığı için: Magnezyum ve kalsiyum içeriği zengin olan fındık kasların ve kemiklerin sağlığında önemli bir etki yapar. Kasların gelişimini desteklediği gibi, kas kaybına engel olur. Krampları önler, kasılmalara engel olur. Kemiklerin sağlıklı olmasını sağlar.

Sindirim sistemini destekler: Lif bakımından zengin olan fındık sindirim sisteminin işlevlerini daha kolay yerine getirmesini sağlar. Eğer yiyecekleriniz arasında lifli yiyecekler olmazsa, bunun yerine fındığı tercih edebilirsiniz. Bu sayede kabızlık sorununu da aşabilirsiniz. Lif içeriğiyle fındık aynı zamanda Tip2 diyabet hastaları içinde önerilir.

Sinir sistemi sağlığı için: Fındık B6 vitamini, melatonin ve serotonin içeriği sayesinde sağlıklı bir sinir sistemine sahip olmanıza yardımcı olur.

Kadın sağlığında: Fındığın geçmişten beri doğurganlık arttırıcı etkisi bilinmektedir. Bu nedenle bebek sahibi olmayı isteyen çiftlere fındık tüketmeleri önerilir. Ayrıca hamilelik süresinde bebeğin gelişimini de destekleyici etkisi bulunmaktadır. Bunun dışında hamilelikte yaşanan kabızlık sorunları ve adet dönemi ağrılarının azalması içinde kadınların tüketmesi gereken besinler arasında yer alır.

Fındık bu faydalar dışında sağlığımız için kanseri önlemede, ruh sağlığını düzeltmekte, düzgün çalışan bir bağışıklık sistemine sahip olmaya kadar çeşitli yararlar sağlar. Önemli olan düzenli olarak miktar abartılmadan fındık tüketilmesidir. Gerek fındık gerekse fındık yağı tüketimiyle sağlığımıza bir katkı yapabiliriz.
20.01.2024 17:39:07
Fındık ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fındık Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Fındık"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Çiğ Fındık

Çiğ fındık, sert küçük kabuklu bir çeşit ve meyvedir. Besin değeri oldukça yüksektir ve birçok çeşitte kullanılmaktadır. Başta Türkiye olmak üzere Kıbrıs, Gü...
Devamını Oku

Fındık Çeşitleri

Fındık çeşitleri, ülkemizde Karadeniz Bölgesinde neredeyse insanların tek geçim kaynaklarının fındık olduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra fındık Tür...
Devamını Oku

Fındık Budama

Fındık Budama, Fındık ağaçları boyları 15-20 metreye kadar uzayabilmektedir. Ilıman iklim koşullarında yetişen bu ağaç sürekli gelişme gösterir ve dalları ço...
Devamını Oku

Fındık Yaprağı

Fındık yaprağı, Fındık ağacı bazı türleri boy olarak yaklaşık 10 metreye kadar ulaşabilen ve kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. En çok da çerezlik olarak ...
Devamını Oku

Pikola Fındık

Pikola fındık: Fındığın en ufak boyutu olarak bilinen pikola fındık fındığın en lezzetli ve minik şeklidir. En çok da fındık diyarı olan Giresun da ye...
Devamını Oku

Yaş Fındık

Yaş Fındık, Vitamin ve vitamin deposu olan ve olgunlaştığında kuru yemiş olarak değerlendirilen bir besin maddesidir. Söz konusu bu gıda kurumadan taze olara...
Devamını Oku

Fındığın Zararları

Fındığın Zararları, Fındık, huşgiller adlı familyadan çok yüksek enerji değerine sahip olan, sert kabuklu bir meyvedir. Her yiyeceğin azının da çoğunun da za...
Devamını Oku

Fındık Dikimi

Fındık dikimi, Her ne kadar çeşitli fidan dikimleri yapmış olsalar dahi fındık dikimi ayrı işçilik ve tecrübe isteyen mevzudur. Hayatlarımızın içerisind...
Devamını Oku

Fındık Mantarı

Fındık mantarı, Fındık mantarları özellikle yaz mevsiminde oluşup kahverengi ve sütlü bir yapıya sahiptir. Genellikle fındık ağaçlarının yakınlarında ya da d...
Devamını Oku

Fındık Nasıl Kavrulur

Fındık nasıl kavrulur, Fındık Karadeniz ikliminde en çok yetiştirilmektedir. Bu meyve oldukça sağlıklı olup vitamin ve mineral deposudur. Özellikle de kış ay...
Devamını Oku

100 Gr Fındık Kaç Kalori?

100 gr fındık kaç kalori, fındık huşgiller familyasından olup, ülkemizde özellikle de Karadeniz Bölgesinde sık görülen bitki ağaçlarıdır. Yapısında bulu...
Devamını Oku

Fındık Türleri

Fındık Türleri, Fındık denilince akla bol bol mineral kaynağı olan kabuklu, sert, güç veren daha çok yağmurlu bölgelerde yetişen değerli kuru yemiş akla geli...
Devamını Oku

Cadı Fındığı Yağı

Cadı fındığı yağı; diğer ismi macadamiadır. Cadı fındığı fındık familyasına ait bir meyvedir. Ana vatanı Avusturalya olan bu meyve görünümüyle fındığı andırı...
Devamını Oku

Fındık Ağacı

Fındık ağacı, Karadeniz bölgemizin iklim yapısı, dağlık ve tepelerin çokluğu, bol yağış alması ile yüksek nem ve denizden hemen sonra tepelerin hemen yü...
Devamını Oku

Fındık Besin Değeri

Fındık Besin Değeri; Fındık vitamin değerleri açısından çok zengin bir besin kaynağıdır. Fındık besin değerleri olarak A ve B vitamini, omega yağ asitleri, m...
Devamını Oku

Bir Avuç Fındık Kaç Kalori?

Bir Avuç Fındık Kaç Kalori, Fındık, Çinko ve demir bakımından da oldukça zengin olan bir besin kaynağıdır. Fındık, lif açısından da oldukça zengin bir doğal ...
Devamını Oku

Fındık Unu

Fındık unu, un kıvamında olmamakla beraber, 2 mm ölçülerindeki fındık parçacıklarından oluşan bir üründür. Fındıkların kabuklarından soyulduktan sonra beyazl...
Devamını Oku

Fındık Fidanı

Fındık Fidanı, Ülkemizde en çok Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen fındık fidanı fındığın başta çerezlik olmak üzere pasta ve tatlı çeşitleri içerisinde de ku...
Devamını Oku

Çotanak Fındık Yağı

Çotanak Fındık Yağı; Sağlığa olan yararıyla bilinen çotanak fındık yağının bitkisel yağlardan daha çok faydalı olduğu söylenmektedir. Kalbi korumakta ku...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Çiğ Fındık
Fındık Çeşitleri
Fındık Budama
Fındık Ezmesi Faydaları
Fındık Yaprağı
Son Forum Konuları
Fındık Mantarı Yetiştirmek İstiyorum
Mısır Çarşısında Bile Fındık Yaprağı Bulamadım Nereden Bulabilirim?
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024